Dar Mekanlara Geniş Görünüm

 Yaşam alanlarımız her zaman çok geniş olmayabilir. Bize yetecek metrekarelerde mekânlar bulmak, kalabalık hayatın içinde gün geçtikçe zorlaşıyor da olabilir; ancak dar alanları olduğundan çok daha geniş göstermek elimizde…



 "Sığmama" problemi, ev ne kadar büyük olursa olsun pek çoğumuzun yaşadığı bir gerçek. Bu sığmayan eşyaların bir kısmından kurtulmayı başarabiliyor muyuz? Hayır. Peki dar alanlarda çok eşya ile bize rahat kullanımlar sunacak ufak ipuçları var mı? Var! 
      Multi fonksiyonel aynı anda birden fazla işleve sahip tasarımlar, bu ihtiyaç sonucunda ortaya çıkan eğilimlerden biri. Sırtı kitaplık görevi gören kanepeler, bazalı yataklar, aydınlatma özelliği olan oturma birimleri gibi...
     Bir diğer çözüm ise, mobilyaları hareketlendirerek aynı birim ile farklı alanlarda farklı ihtiyaçları karşılamak. Tekerlekli sehpalar ve açılıp kapanan sandalyeler, buna en iyi örnek. Peki yer kazanmak için, daha doğrusu mevcut yerden optimum şekilde yararlanmak için neler yapılabilir?


 Önce odanın işlevini belirleyin,
Bahsettiğimiz mekân; oda, ofis, yemek alanı, mutfak, banyo hatta bahçemiz ya da balkonumuz olabilir. Neresi olursa olsun mekânlarımızı daha büyük algılatmak belli başlı küçük tekniklerle mümkün.
 Doğru Aydınlatma:
Bu tekniklerin en başını “aydınlatma” çekiyor. Mekânda, tavandan tek tip bir aydınlatma kullanırsak, mekânın kenar ve köşelerine doğru aydınlatma kuvveti azalacağından, bu alanları karanlıkta bırakmış ve odada sadece merkezi aydınlatmış oluruz ki bu da mekânı daha dar algılatır. Bunun için aydınlatma alternatiflerini çok çeşitlilikle kullanmaktan çekinmemeliyiz.


  Renk ve desen seçimi yaparken:
* Bunun yanı sıra zemin döşemesinde çok farklı renk ve malzemeye girmektense, tek ton ve malzeme üzerine yoğunlaşırsak yine zeminde bir genişlik yakalamış oluruz.
Unutmamak lazım ki açık renkler her zaman mekânı daha ferah, büyük algılatır; ancak bu diğer renkleri kullanmayacağımız anlamına gelmemelidir.
Duvarlar ve tavanda, açık, desensiz ya da yok denilecek kadar az desenli bir duvar kağıdı ya da boya seçebilir, sadece tek bir duvarı hoşunuza giden bir tonda renklendirebilirsiniz. Böyle bir tercihle, mekânda odak noktası belirlemiş oluruz ki bu da mekâna derinlik kazandıracaktır. Unutulmamalıdır ki; tavan ve duvarlarda aynı rengi uygulamamız bize tavanı olduğundan daha yüksek algılamamıza neden olacaktır.
 Dar alanlarda renk çeşitliliğini kısıtlayın, daha az renk kullanın. Çünkü çok fazla rengi bir arada kullanmanız odayı karmakarışık gösterir.
Aynı şekilde desen kullanımını da azaltın. Desenlere boğulmuş bir oda göz yorar ve karmaşık görünür.


 Aynaların etkisi
      Bir alanı dekore etmeden önce, işlevini düşünün. Mekânın verdiği hizmete uygunluğu araştırılarak, büyük bir ayna kullanıp derinlik sağlayabilir, tekstil ürünlerinde ışığı yansıtan renkleri tercih ederek geniş ve ferah bir alan yaratabilirsiniz.
      Dekoratif çerçeveli duvar boyu bir ayna, hem odaya şıklık katar, hem de genişlik hissi verir. Küçük aynalar da ışığı yansıtır ama büyük ayna daha etkilidir.

Aynalar, ayna paneller ve metalik parçalarla mekanı olduğundan büyük gösterebilirsiniz. Açıklık bir alana bakan bir pencere ya da kapı girişi gibi stratejik bir noktayı görecek şekilde yerleştirildiğinde bir ayna, mekana tahmin edildiğinden çok daha fazla şey katar.


      Sizin için önemli olan ufak aksesuarlarla evinize kişilik katabilirsiniz. Buradaki önemli nokta da sayı olarak çok abartmadan, birkaç değerli aksesuarın dönüşümlü olarak yerini değiştirmektir. Böylece küçük bir mekanı sıkıcı ve tekdüze bîr yer olmaktan kurtarabilirsiniz.




MERVE DEMİREL
İç Mimar

Yorumlar

Popüler Yayınlar